Monday, July 11, 2011

Day 4: Your parents

Assalamualaikum wbt :)

hey ho! semua orang ada parents kan? 

same goes to me :) tapi apa yang membezakan parents kita dgn orang lain ialah cara 

mereka mendidik anak2 mereka. . . tidak semua ibu bapa berjaya dalam membentuk anak2 mereka :)

ada macam2 ragam ibu bapa zaman sekarang ni. . . 

teknologi moden jadi ibu bapa pun moden . . . .just kidding laa :)

macam buat karangan BM pula taw. . .hahaha

Okay kamurang taw ka sy lapar sekarang ni. . .

bkn lapar apa. . .just remind of my mum cook :c

she's a great cooker u know ??? especially makanan kampung. . .

yes my mum cook is NO.1 seantero dunia okeh ?? hehe

sy sayang sangat dgn parents sy taw. . . .

kalo bukan sbb didikan, usaha, doa mereka saya x akan jadi macam sekarang ni :)

anak mana x sayangkan parents kannn :) hihi

dear umi, ayah. . .

anakmu yang nakal ini minta ampun banyak2 sebab banyak menyusahkan umi dan ayah selama ini. . .

anakmu ini berjanji akan tebus segala yang telah umi dan ayah curahkan pada diri ini. . .

guys, wish me luck yaa. . . semoga sy menjadi seorang yang berjaya dan 

dapat berkhidmat dgn umi dan ayah saya selagi mereka masih ada. . .itu janji saya :)

kita sebagai anak xtahu apa yang ibu bapa kita lakukan untuk membesarkan kita. . .

mereka sanggup lakukan apa2 sahaja asalkan nampak kita berjaya. . .

my dad ever said " Sambung study biar alang2. . . biar sampai master. . .sekurang2nya kami ada sesuatu yang dibanggakan" . . . .

sedihnya saya dgr ayah cakap camtu. . .

bkn sedih apa, baru setakat Diploma pun rasa mcm x sanggup da maw study. . . ini kan pula Master. . .

tapi demi umi n ayah saya tetap akn teruskan :)

at least, i've finished my Diploma n taking Degree. . . InsyaAllah :)

ada rezeki cont my Master. . . Amin :)

actually, ada sesuatu yang saya teringin sangat maw cakap dengan parents saya selama ni. . .

tp xpernah pun saya bagitaw diorang. . .

"Umi n ayah, saya bangga ada parents macm Umi n ayah :) "

once i said n i meant it~ ~ ~

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. . . . . rasa macam maw saja pack barang n balik rumah oo. . .

bila buat entri ni rasa rindu membuak2 dgn parents taw :c 

Miss them . . . .hurmmm :c

Permata Hatiku :)
 
Mari kita doakan untuk ibubapa kita . . .

-DOA UNTUK IBU BAPA-
 
Ya Allah 
Rendahkanlah suaraku bagi mereka 
Perindahlah ucapanku di depan mereka 
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan 
Lembutkan hatiku untuk mereka 
 
Ya Allah, 
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas 
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas 
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah 
mereka sebagaimana mereka memeliharaku. 
 
Ya Allah, 
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan 
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku 
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku 
jadikanlah itu semua penyebab susutnya 
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan 
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah 
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan 
kebaikan berlipat ganda. 
 
Ya Allah, 
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku, 
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku. 
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi 
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul 
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman 
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... . 
 
Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha 
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah 
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih. 
 
Amin Ya Rabbul Alamin.. 
 
 
Marilah kita kenangkan dosa kita kepada orang tua kita. Siapa tahu 
hidup 
kita dirundung nestapa kerana kedurhakaan kita. Kerana kita 
menghisap 
darahnya, tenaganya, airmatanya, 
keringatnya. Istighfarlah, Istighfarlah. .. 
Barangsiapa yang matanya pernah sinis melihat orang tuanya. Atau 
kata-katanya sering mengguris hatinya, atau yang jarang 
memperdulikan 
dan 
mendoakannya. Percayalah bahawa anak yang derhaka siksanya 
didahulukan 
didunia ini. 
Ayah... Ibu ampunkanlah dosa-dosa anakmu...

enjoy :)



Hey3. . .tapi yang best hujung minggu ni mid term break. . .

best wooo :) 1 week gitu lorr. . .hehe

Rindu parents ,adek2 gua, rindu tu ikan2 d kolam juga . . hahaha

okies last ut not least , Saya sayang parents saya :)

xoxo

thanx for reading !

2 comments:

Gulet_Gurlz said...

huhu. trus sy rndu gila2 ni ma parents sy. sob.sob.sob. T.T

Keisya Hisya said...

lex ba par . . .
xlama lg raya. .
pdhl posa pn blm. . .
balik la kg ba. . .
haha